مطالعات اخیر در میزان کیفیت مدارس و آمارهایی که از سوی دانش آموزان برای پژوهشگران داده می شود نشان می دهد که دانش آموزان از فضاهای کتابخانه مدرسه لذت نمی برند و از آن به عنوان فضای مرده و بی روح یاد می کنند.
اولین فاکتوری که یک کتابخانه مدرسه باید داشته باشد این که فضا مملو از نور طبیعی به شکل کاملا مستقیم باشد. کتابخانه هایی که نور طبیعی ندارند، و یا در زیر زمین بنا، بدون نور کافی تعبیه شده اند یا با پرده های ضخیم جلو نور را گرفته ایم هیچ گاه نمی توانند کتابخانه های فعال و گرمی باشند. این فضاها شبیه انبارهای کتاب هستند.
قفسه ها در دکوراسیون کتابخانه مدرسه بسیار تاثیر گذار هستند. چه بسیار قفسه های بلندی طراحی میکنیم که دست کودکان ما به بالای قفسه نمیرسد و لذا مانند دیوار های قطور پر از کتاب افق دید چشمان ما را می بندند و فضا را کوچکتر نشان می دهند. بهتر است حتی الامکان در باز طراحی کتابخانه مدرسه ها در ارتفاع قفسه ها تجدید نظر نمود.
کتابخانه ها فضایی برای مطالعات انفرادی نیستند؛ بلکه باید مکان هایی را در آن طراحی نمود که فضاهای جمعی دوستانه ای برای قصه گویی و مطالعات جمعی به راحتی امکان پذیر باشد. این امر باعث می شود کتابخانه ها حالت فعال تری به خود بگیرند.
به مبلمان کتابخانه مدرسه دقت کنیم. بیشتر مبلمان کتابخانه ها، بسیار خشک و سخت می باشند. خبری از مبلمان نرم، بالشتک های بادی و کاناپه های مشخص در برخی از فضاها نیست. همگی به خوبی می دانیم که برخی اوقات دوست داریم برای تمرکز بیشتر و مطالعه راحت تر در جاهای نرم تری بنشینیم. پس اینگونه مبلمان را از کودکان خود دریغ نکنیم.
برخی از کتاب ها را به بیرون از فضای کتابخانه مدرسه بکشید. کتابخانه فقط برای مطالعه نیست. فضاهای گوشه غیر قابل استفاده در کلاس ها و راهروها، فضاهای دنج در رستوران ها، و فضاهای سایه دار خوب و یا فضاهای نیمه باز، نیز مکان های بسیار مناسبی برای مطالعه کوتاه مدت هستند. دست به کار شوید و این فضاها را با چند مبلمان بادی و چهار پایه مناسب و قفسه های کوتاه و مناسب مجهز کنید.
مرکز پخش کتاب صلاحی با سابقه تجهیز بیش از 200 کتابخانه در زمینه تجهیز کتابخانه مدارس یکی دوست داران ترویج فرهنگ کتاب خوانی در کشور هست.
نظرات (0)