در این مقاله به گوشه ای از فرهنگ و ادب در دوره اشکانی اشاره می نماییم در آن زمان نیز کتاب هایی وجود داشته و فرهنگ آن دوره نیز از بدون کتاب باقی نمی ماند.
در تاریخ ایران جز دوره مادها هیچ دوره ازنظر اسناد مکتوب به فقر دوره اشکانی نیست. خود این خبر بخشی از تاریخ فرهنگ در زمان اشکانی است. البته نه آن که اشکانیان کم فرهنگ بودهاند، بلکه به این معنا که اشکانیان میل به نوشتن نداشتهاند! شگفتانگیز است که خانم بویس، تقریبا با پذیرفتن گزارش عجیب پلوتارک آثار هومر را همه میخوانند و کودکان پارس و شوشی… تراژدی های سوفوکلس و اورپید را از برکرده و میسرایند، مینویسد، که در شهر یونانی (شهرهای جدید سلوکی) کوچکتر که در پیرامون پادگانها دائمی نظامی ساختهشده بودند، زبان رسمی همیشه یونان بود و ایرانیان بهگونهای جدی به یادگرفتن زبان یونانی میپرداختند!
نباید فراموش کرد که در حمله اسکندر ، در سرزمینی که به روایت شفاهی بیشتر ارج مینهاد تا مطلبی کتبی، بسیاری از کتابها زنده تکنسخهای دینی و مدنی یا از دم تیغ گذشته بودند و یا زیر آوار نبرد تاریخ با خود جانباخته بودند. بسیاری از ایران شناسان، بیآنکه تکیهگاه استواری داشته باشند، از مجموع آگاهیها خود چنین برداشت میکنند که داستان حماسی در زمان اشکانیان شکلگرفتهاند. با توجه به عناصر کهن این داستانها بر این باور که داستانهای حماسی و بسیاری از عناصر اساطیری ما کهنتر از اشکانی هستند و تقریباً همه اسطوره ریشه در سیاهیهای تاریخ و ده ره آریایی و دوره مشترک هند و ایرانی دارند، تنها انتقال شفاهی حماسه و اسطورهها آنها را از صافی ۴۷۰ ساله دوره اشکانیان گذرانده است.
به این نکته نیز باید اشاره کرد که داستانهای یادگار زریران، ویس و رامین و بیژن و منیژه، که حتما آبشخوری اشکانی دارند، گرمی بازار افسانهها و روایتهای عاشقانه و حماسی را در دوره اشکانی فاش میکنند. از اینکه جای بسیار از شخصیتها شاهنامه فردوسی مانند رستم و دیگر نامداران سیستان در اوستا، که دربرگیرنده صدها شخصیت روایی و افسانه کوچک و بزرگ ایران باستان است، خالی است، با همین آگاهی که تا به امروز یافتهایم، میتوانیم اطمینان داشته باشیم که شکلگیری شخصیت رستم یل بزرگ ایران در زمان اشکانیان بوده است.
کتاب در تمام دوران وسیله ای برای ارتباط با آیندگان بوده و هست اگر شما هم قصد چاپ کتاب در کرج و یا فروش کتاب در کرج دارید با ما مرکز پخش کتاب صلاحی در ارتباط باشید.
نظرات (0)